Kategorier

Beskrivelser og bruksanvisninger

Plastknapper:

Str 16 er 10,7 mm i diameter, og knappespissen er 4,2 mm lang. Knappene passer best til tynne/få lag stoff.

Str 20 er 12,4 mm i diameter, og knappespissen er 5,6 mm lang. 

Vi har også knapper i str 16 og 20 med lang spiss, velegnet til tykkere lag med stoff. Spissene på disse er 5,6 mm lange i str 16 og 6,2 mm i str 20. Knappene i str 20 med lang spiss kan være litt harde å åpne i begynnelsen.

Vi anbefaler at knappene alltid åpnes ved at man holder på knappene i stedet for å rive i stoffet - dette for å unngå slitasje på stoffet slik at det i verste fall blir strekk eller revner i det.

Metallknapper:

Størrelse 111 er 7 mm i diameter med 2 mm lange tagger.
Størrelse 222 er 9 mm i diameter med 3 mm lange tagger. Denne størrelsen brukes av mange barneklærprodusenter, og er vanlig i bodyer.
Størrelse 333 er 10 mm i diameter med 3 mm lange tagger. Denne størreslen brukes av en del barneklærprodusenter og blant annet i bodyer.

Vi anbefaler at knappene alltid åpnes ved at man holder på knappene i stedet for å rive i stoffet - dette for å unngå slitasje på stoffet slik at det i verste fall blir strekk eller revner i det.

Knappepresser og knappetenger:

Kort bruksanvisning til KNAPPETANG:

1. Bruk syl til å stikke hull i stoffet der du skal ha knappene.
2. Stikk spissen på toppen gjennom hullet, og legg på enten et feste eller en base oppå.
3. Press sammen knappedelene, og hold dem sammen mens du legger toppen i den flate underdelen på tanga (pass på at du bruker riktig del til riktig knappestørrelse) og sørger for at metallstanga med gummihette er rett over spissen på knappen.
4. Press godt sammen, og vips så er knappen presset.

Pass på at du bruker den tynneste av metallstengene når du skal presse knapper i str 16 og 20. (Den tykkere stangen som følger med, er til knapper i str 24). Likeledes må den flate sorte underdelen som toppene skal ligge i skiftes ut til riktig knappestørresle for at pressingen skal bli så nøyaktig som mulig (den minste er til str 16, den mellomste til str 20).

NB! Det lønner seg å ha minst to lag stoff – dette gjør at knappene ikke drar ut stoffet hver gang du skal bruke dem. Det holder å legge en liten bit på baksiden av ‘hovedstoffet’ om du ikke allerede har dobbelt stoff.

Det er viktig at knappene presses godt nok for at de skal sitte. 'Godt nok' vil si at knappespissen klemmes godt utover inni underdelen. Dersom det kun er en liten knopp inni underdelen, vil ikke knappen sitte som den skal og kan lett løsne. Test alltid at knappedelene sitter godt sammen!
Dersom det ikke lar seg gjøre å presse spissen godt nok utover, har du brukt for tykke stofflag og bør bruke en knappestørrelse med lengre spiss.

 

Bruksanvisning til KAM DK-93 knappepresse:

DK-93 og DK-98

DK-98 fungerer på samme måte som DK-93, men i stedet for å skru inn presshodene, festes de ved å stramme skruen som stikker litt ut der presshodet settes. Bruk den tynneste av umbraco-nøklene som følger med pressa til dette.

Montering:
Det første du bør gjøre etter å ha pakket ut pressa, er å gi den en enkel rengjøring med en fuktig klut. Det sitter en del støv, smuss og olje fra produksjonen på pressa, og det kan være greit å fjerne før det kommer fine stoffer borti den.  Tørk også av oljerester på pressesettet før bruk. (Spesielt pressesett til metallknapper har mye olje og rester fra produksjonen på seg.)

Når du skal sette på håndtaket, fjerner du først bolten på håndtaket, setter håndtaket ned i pressa slik at hullene er på linje, og så fører du bolten gjennom alle fire hull og skrur den godt igjen.
Pressa kan også skrus fast til et bord, eller eventuelt en plate, men den fungerer like godt uten å være skrudd fast. Den er såpass tung at det skal mye til for å velte den når du bruker den. I alle tilfeller bør du legge et stykke stoff under pressa så den ikke gnisser og sliter på bordet den står på.

Knappepressing:
Pressingen er ganske lik både for metallknapper og plastknapper, og nedenfor er det plastknappene som er beskrevet steg-for-steg. Metallknappene presses på samme måte, bare delene er litt annerledes. Det er lagt inn noen korte kommentarer om metallknapper der det er litt forskjell fra plast. De fleste av illustrasjonsbildene nedenfor er fra en DK-93.
Det første du gjør når du presser plastknapper, er å sette på plass delen som toppene (’caps’ eller ’hetter’) skal hvile på.
 

Deretter skrur du fast enten pressedelen som brukes til festene (’studs’ eller ’hanner’) eller delen som brukes til basene (’sockets’ eller ’hunner’). Delen til festene har et litt større hull enn delen til basene. Det er enklest og mest effektivt hvis du først presser alle festene og så bytter til basedelen (eller omvendt).
Presser du metallknapper, er det enklest å skru fast overdelen før du setter nedi underdelen.
På DK-93 skrus hvert presshode rett inn, mens på DK-98 settes de på plass og skrus fast ved hjelp av en liten skrue på siden (bruk den tynneste umbraco-nøkkelen som følger med).

 
Base/socket/hunn til venstre, feste/stud/hann til høyre. (Motsatt rekkefølge på pressdelene til metallknapper i høyre bilde.)

Så kan du finne fram knappedelene, og så fester du en del (en base eller et feste) opp i pressedelen. Pass på at den ikke er plassert skjevt, men rett opp. Så tar du toppen og stikker den spisse delen gjennom stoffet før du legger toppen på sin pressedel. (På metallknapper skal du ikke stikke gjennom stoffet før pressing – men det lønner seg å sette et lite merke der midten er).
Pass på at toppen ligger nedi den lille fordypningen. Du kan godt holde litt på stoffet for å være helt sikker på at toppen holder seg på plass.
 

Deretter er det bare å presse hardt ned med håndtaket. Når du slipper, vil toppen og stoffet henge sammen med festet eller basen, og du kan forsiktig frigjøre det hele fra pressen ved å trekke stoffet og knappen nedover.
Det trengs gjerne litt mer kraft for å presse plastknappene enn det trengs til metallknappene.
 

Noen tips:

Vær nøye med å presse godt nok, for hvis spissen på toppen ikke er presset flatt nok på plastknappene, så vil ikke knappen virke som den skal. Den kan også løsne, så pass på at knappespissen er klemt godt utover.
Hvis du hører et knepp når du fester knappen, så er den riktig presset. Hvis du ikke hører et tydelig knepp, så må du presse enten basen eller festet (eller begge) en gang til for å få dem til å virke som de skal (husk da å feste i den øvre pressedelen, og ikke på den delen der toppen skal ligge, ellers kan det bli skjevpressing og knappen kan sprekke).
Det er vanligst at dette kan være et problem i begynnelsen av bruken av pressa – etter hvert lærer du hvor hardt du må presse. Øv deg uansett før du presser på nydelige prosjekter som kun mangler en knapp for å bli perfekt!
Hvis du presser og presser og ikke får festet knappene ordentlig, så sjekk hvordan justeringen på skruen oppe ved håndtaket er. Den kan skrus ned slik at du får presset hardere. (Hvis du har problemer med at du knuser knapper, kan du skru denne litt opp i stedet slik at du ikke får til å presse så hardt).
For å være sikker på at knappene skal sitte godt nok, bør du presse gjennom to lag stoff, med mindre stoffet er tykt. Laminerte og elastiske stoffer må du forsterke for å være sikker på ikke å ødelegge stoffet når du bruker knappene. Det beste tipset da er å klippe ut en bit stabilt stoff, og så legge dette på baksiden av der du skal feste knappene for å få et usynlig forsterkende lag.

Hvis du er uheldig og presser en knapp feil, kan knappene løsnes igjen med f.eks. en tang. Klem da sammen toppen (eller underdelen) til den knekker/sprekker, Pass på at du kun klemmer knappen og ikke stoffet, og vær forsiktig slik at du ikke skader stoffet. Har du ikke prøvd å få av en knapp tidligere, kan det lønne seg å trene på noen før du går løs på knapper som sitter på ferdige prosjekter.
 

Drevet av OpenCart
Lykkedragen © 2017